Thursday, June 7, 2012

Resepi Ikan Pari Bakar Bersambal

Tadi  ummi pergi pasar beli 4 ekor ikan pari saiz kecik. Teringin lak nak masak ikan pari bakar malam ni... ni ada resepi yang nak dikongsi bersama ya.

Bahan-bahan Utama:
2 ekor ikan pari saiz kecil atau 4 potong isi ikan pari sederhana besar digaram kunyit
7 tangkai cili kering dikisar
1 batang cili merah dikisar
3 biji cili api merah dikisar
3 biji bawang merah dikisar
1 biji bawang putih dikisar
1 batang serai dikisar (sesetengah orang cuma ketuk je serai ni)
1/2 inci kunyit hidup dikisar
1/2 inci halia dikisar
1/2 inci lengkuas dikisar
garam dan gula secukup rasa
sedikit air asam (ikut citarasa)
3 biji limau kasturi dibelah dua
5 helai daun limau purut dihiris nipis (x suka letak banyak...ikut citarasalah)
aluminium foil
daun pisang

Cara memasak
1. Panaskan kuali . (tetapi ummi selalunya guna oven je. .mudah..). Lapikkan dengan aluminium foil dan lapikkan lagi di atasnya dengan daun pisang (bau lebih wangi). Sapukan sedikit minyak.
2. Letakkan ikan pari dan tutup kuali. Bakar sehingga 3/4 masak dengan dibalik-balikkan agar masak sekata.(kalu Guna oven set je 15-20 minit)
3. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar bersama hirisan daun limau purut hingga pecah minyak dan naik bau.
4. Tambahkan dengan garam dan gula secukup rasa. Gaul sebati.
5. Curahkan sambal tadi ke atas ikan pari yang dibakar dan dihidang bersama potongan limau kasturi.
6.hias ikut kretiviti anda...agar lebih menyelerakan..
*boleh gak guna ikan lain..ikan caru ke, ikan kembung, dan sebagainya.Jangan lak guna ikan jerung ya anak-anak...
Mudahkan...selamat mencuba

No comments:

Post a Comment